Bacteriën of meeëters stemmen de rol van menselijke immuuncellen af en heersen over hun locale omgeving. Meeëters zijn goedaardige bacteriën, deze kun je ook een soort van afweermanagers noemen.
Amerikaanse immunologen en microbiologen beschrijven deze functie vrijdag in Science.
Over het algemeen denken we bij bacteriën op onze huid direct aan ongewenste verschijnselen zoals meeëters. De bacteriën worden zo genoemd omdat ze leven van afvalstoffen die ons lichaam uitscheidt. Veel van deze bacteriën zijn niet alleen onschadelijk, maar zelfs nuttig. Meeëters zijn essentieel, schrijven de Amerikanen nu.
Parasiet
Ze onderzochten de rol van enkele huidbacteriën bij muizen. Ze ontdekten daarbij dat de aanwezigheid van Staphylococcus epidermis de productie van afweereiwitten op gang houdt. Die eiwitten worden niet ingezet om deze bacterie of meeëters te bestrijden, maar ongewenste indringers, waaronder de parasiet Leishmania major, die kan worden overgebracht door zandvliegen.
Handzeep
De ontdekking werpt een ander licht op hygiëne. Bacteriedodende handzeep of handalcohol doodt niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de goede zoals de meeëters. Toekomstig onderzoek moet aantonen of die zich vervolgens voldoende kunnen herstellen, door bijvoorbeeld vanaf andere delen van het lichaam de handen opnieuw te bevolken.
Conclusie: Meeëters zijn dus wel degelijk belangrijk voor een gezonde goede huid!
Geef een reactie